wtorek, 27 sierpnia 2019

Sos słodko- kwaśny idealny do spaghetti


Sos słodko- kwaśny do słoików idealny do spaghetti







3 kg pomidorów

1 kg papryki

1 kg cebuli

1,5 kg cukinii

1 szklanka cukry

1/2 szklanka octu

2 łyżki soli


zioła: szczypta oregano, chili, bazylii, majeranek,liść laurowy, ziele angielskie.



Pomidory obieramy ze skórki (oparzamy), kroimy na kawałki i robimy z nich przecier, zagotowujemy i przyprawiamy cukrem i octem.




Paprykę i cukinię kroimy w słupki, cebule na grubszą kostkę.


Wszystko solimy 2 łyżkami soli i odstawiamy pod przykryciem na około 3 h. Następnie odcedzamy.





Paprykę i resztę dusimy do miękkości dodając 1 szklankę oleju i zioła wyżej wymienione.


Dodajemy do tego na koniec nasz przecier i gotujemy około 1/2 godz.





Na koniec do słoików i pasteryzujemy około 10 minut.


Z tej ilości wychodzi mi zawsze 12 słoiczków jak na zdjęciu.

(13sty pół pełny:))







Smacznego:)








21 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie domowe sosy i przetwory

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym go połączyła z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Na pewno taki sos smakuje lepiej niż sklepowy

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam takiego sosu, zawsze kupuję gotowce do spagetti

    OdpowiedzUsuń
  5. O, to jest dopiero przepis godny zapisania sobie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam domowy sosik :) - to coś co lubimy i z przepisu na pewno skorzystamy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Sosik brzmi pyyysznie! Muszę spróbować! Uwielbiam takie słoiki :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności... zapisuję na przyszły rok :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ apetycznie wygląda ten stosik. Mniam.

    OdpowiedzUsuń