Sok z mięty
Na upały, czy też w zimie do herbatki- idealny sok z mięty.
U nas dziewczyny uwielbiają nasza domową lemoniadkę;)
Zrywamy 30 gałązek mięty- opłukujemy.
Zagotowujemy 2 litr wody i dodajemy do tego 1 opakowanie (małe) kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny.
Zagotowana wodę z kwaskiem wyłączamy- wrzucamy do tego gałązki mięty i tak wszystko zostawiamy na 24 godziny pod przykryciem w chłodnym miejscu.
Po upływie doby odcedzamy miętę i dodajemy cukier(każdy według uznania u mnie około pół kilo na litr ). Wszystko zagotowujemy, zlewamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20 minut.
Gotowe:)
Zioło ma zbawienny wpływ na organizm, ponieważ zawiera znaczne ilości białka i węglowodanów, a także drogocennych pierwiastków, takich jak: wapń, fosfor, żelazo i magnez. Jego dodatkową zaletą jest to, że zachowuje swoje właściwości zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Jego odmiany są też bogatym źródłem witaminy A i B3. Obok rumianku jest to najpopularniejsza roślina, która znajduje się w większości domowych apteczek i zielników.
Mięta w różnych formach przede wszystkim wpływa na procesy oczyszczania organizmu, co pomaga też zadbać o odpowiednią sylwetkę. Jej liście zwiększają ilość wydzielanej żółci, soku żołądkowego i wspomagają pracę jelit, co jest pożądane zwłaszcza przy zaburzeniach trawienia. Wykazują też działanie antybakteryjne i uspokajające.
Mięta w różnych formach przede wszystkim wpływa na procesy oczyszczania organizmu, co pomaga też zadbać o odpowiednią sylwetkę. Jej liście zwiększają ilość wydzielanej żółci, soku żołądkowego i wspomagają pracę jelit, co jest pożądane zwłaszcza przy zaburzeniach trawienia. Wykazują też działanie antybakteryjne i uspokajające.
Robię dokładnie tak samo ✊ idealny do herbatki, wody... pychotka 🤩
OdpowiedzUsuńmasz rację;) mięta rośnie jak chwasty..więc soczek tani a pyszny:)
UsuńO, nigdy czegoś takiego nie robiłam.
OdpowiedzUsuńA świetnie się nada do budyniu, bardzo orzeźwiający podwieczorek.
Teraz dokładam miętowa czekoladę.
oo masz rację- muszę spróbować:)
UsuńSuper dzięki :)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę;)
UsuńO z mięty jeszcze syropku nie robiłam, a chłopaki uwielbiają jej smak, więc chyba się skuszę, zwłaszcza, że w tym roku mięta pięknie obrodziła.
OdpowiedzUsuńpolecamy:)
UsuńPrzepis spadł mi z nieba, właśnie próbowałam sobie przypomnieć, jak taki sok robiła moja babcia, dziękuję. :)
OdpowiedzUsuńciesze się,że mogłam pomóc;)
Usuńale super pomysł, nie znałam tego przepisu
OdpowiedzUsuń:)
Usuńnigdy nie robiłam, a mięta zarosła mi pół ogrodu :) dzieki
OdpowiedzUsuńAniu oo to ja ja poproszę:)
UsuńNigdy takiego nie robiłam chyba trzeba spróbować
OdpowiedzUsuń