środa, 3 lipca 2019

Idealne orzeźwienie na letnie upały czyli sok z ....

Sok z mięty

Na upały, czy też w zimie do herbatki- idealny sok z mięty.
U nas dziewczyny uwielbiają nasza domową lemoniadkę;)




Zrywamy 30 gałązek mięty- opłukujemy.
Zagotowujemy 2 litr wody i dodajemy do tego 1 opakowanie (małe) kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny.
Zagotowana wodę z kwaskiem wyłączamy- wrzucamy do tego gałązki mięty i tak wszystko zostawiamy na 24 godziny pod przykryciem w chłodnym miejscu.
Po upływie doby odcedzamy miętę i dodajemy cukier(każdy według uznania u mnie około pół kilo na litr ). Wszystko zagotowujemy, zlewamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20 minut.

Gotowe:)


 Zioło ma zbawienny wpływ na organizm, ponieważ zawiera znaczne ilości białka i węglowodanów, a także drogocennych pierwiastków, takich jak: wapń, fosfor, żelazo i magnez. Jego dodatkową zaletą jest to, że zachowuje swoje właściwości zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Jego odmiany są też bogatym źródłem witaminy A i B3. Obok rumianku jest to najpopularniejsza roślina, która znajduje się w większości domowych apteczek i zielników.

Mięta w różnych formach przede wszystkim wpływa na procesy oczyszczania organizmu, co pomaga też zadbać o odpowiednią sylwetkę. Jej liście zwiększają ilość wydzielanej żółci, soku żołądkowego i wspomagają pracę jelit, co jest pożądane zwłaszcza przy zaburzeniach trawienia. Wykazują też działanie antybakteryjne i uspokajające. 

15 komentarzy:

  1. Robię dokładnie tak samo ✊ idealny do herbatki, wody... pychotka 🤩

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację;) mięta rośnie jak chwasty..więc soczek tani a pyszny:)

      Usuń
  2. O, nigdy czegoś takiego nie robiłam.
    A świetnie się nada do budyniu, bardzo orzeźwiający podwieczorek.
    Teraz dokładam miętowa czekoladę.

    OdpowiedzUsuń
  3. O z mięty jeszcze syropku nie robiłam, a chłopaki uwielbiają jej smak, więc chyba się skuszę, zwłaszcza, że w tym roku mięta pięknie obrodziła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis spadł mi z nieba, właśnie próbowałam sobie przypomnieć, jak taki sok robiła moja babcia, dziękuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale super pomysł, nie znałam tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie robiłam, a mięta zarosła mi pół ogrodu :) dzieki

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takiego nie robiłam chyba trzeba spróbować

    OdpowiedzUsuń